Dlaczego mięso w lodówce tak szybko śmierdzi? Ten nawyk skraca świeżość wędlin nawet o połowę.

W sklepie zwykle bardzo przykładamy się do wyboru wędliny. Wybieramy wysokiej jakości wędlinę i często niemało za nią płacimy. Jednak zdarza się, że już po krótkim czasie wygląda tak, jakby przeleżała długie tygodnie na półce. To frustrujące, zwłaszcza gdy liczymy na kilka dni świeżości wędliny, która nie była najtańsza. Choć wiele osób obwinia jakość mięsa, przyczyną pogorszenia jego kondycji często jesteśmy… my sami. Problem tkwi w codziennym nawyku, który skraca trwałość większości wędlin. Przeczytaj.
- Jak zapewnić wędlinie odpowiednie warunki?
- Sposoby na przechowywanie wędlin – powinieneś o tym pamiętać
- Co zrobić, aby wędlina w lodówce była długo świeża?
Jak zapewnić wędlinie odpowiednie warunki?
Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest włożenie wędliny do lodówki, tak jak została zapakowana przez pracowników sklepu. Nie zaleca się, żeby zostawała w foliach z klejonymi brzegami albo papierze pokrytym cienką warstwą plastiku – sprzyjają gromadzeniu wilgoci. Niestety, wilgoć to idealne warunki do namnażania się bakterii odpowiedzialnych za psucie mięsa.
Znacznie lepszym rozwiązaniem jest przełożenie wędliny do papieru pergaminowego lub specjalnego papieru stworzonego z myślą o produktach mięsnych. Taki papier oddycha, jednocześnie chroniąc przed wysychaniem, co pozwala zachować świeżość wędliny nawet przez kilka dni dłużej.
Uwaga! Pamiętaj o higienie podczas przekładania wędliny. Brudne ręce w kontakcie z mięsem mogą zapoczątkować proces psucia. Umyj ręce tuż przed przygotowaniem wędliny do przechowywania lub włóż jednorazowe rękawiczki.
Jak zadbać o odpowiednie warunki do przechowywania wędliny?
- Optymalna temperatura w lodówce to maksymalnie 5°C. W takich warunkach wędlina zachowa dobrą jakość przez około cztery dni.
- Spakuj wędliny do opakowania próżniowego, jeśli nie zjesz ich w ciągu czterech dni. Takie opakowanie wyeliminuje kontakt produktu z powietrzem, jednocześnie ograniczając rozwój bakterii.
- Wędliny można przechowywać również w szklanych lub silikonowych pojemnikach. Są stabilne temperaturowo i nie wchłaniają zapachów z lodówki.
Sposoby na przechowywanie wędlin – powinieneś o tym pamiętać
Odpowiednie opakowanie ma ogromne znaczenie, jeśli chodzi o przyspieszenie psucia wędlin. Trzeba jednak pamiętać, że na ich psucie wpływa również kilka innych czynników, o których zdecydowanie rzadziej się myśli.
- Częste i długie otwieranie drzwi lodówki doprowadza do wahań temperatury. Mięso jest wrażliwym produktem, który wyjątkowo szybko reaguje na takie zmiany. Im częściej temperatura w lodówce się zmienia, nawet o jeden czy dwa stopnie, tym krótszy staje się czas przydatności wędlin do spożycia.
- Nie bez znaczenia jest miejsce, w które odkłada się wędlinę. Najzimniejsze partie chłodziarki zwykle znajdują się przy tylnej ścianie lub na dolnych półkach. Jeśli jednak położymy wędlinę na drzwiach, może szybciej stracić świeżość, bo ta część urządzenia jest najcieplejsza. Dlatego najlepiej więc przechowywać mięso w miejscu, gdzie temperatura jest najbardziej stabilna – w środkowej części, ale z dala od wentylatora.

Co zrobić, aby wędlina w lodówce była długo świeża?
Kolejny element wpływający na trwałość i świeżość wędlin to wilgotność w lodówce. Zbyt wysoka wilgotność sprzyja rozwojowi pleśni, z kolei zbyt niska doprowadzić może do szybkiego wysychania mięsa.
Częstym błędem jest także przechowywanie różnych rodzajów wędlin w jednym pojemniku bez oddzielenia ich papierem. Smaki i zapachy błyskawicznie się w nim przenikają, co może przyspieszać psucie szynki.
Zarówno parzone, jak i wędzone wyroby inaczej reagują na przechowywanie. Te pierwsze są bardziej wilgotne, więc szybciej się psują. Te drugie zawierają mniej wody i są odporniejsze na temperaturę – ale tracą również świeżość, gdy zamkniemy je w szczelnym plastiku.
Warto wiedzieć, że wędliny krojone w sklepie mają krótszy termin świeżości niż krojone w domu. Każdy kontakt krajalnicy z powietrzem potrafi wprowadzić do produktu dodatkową wilgoć. Jeśli więc tylko masz możliwość, kupuj wędliny w kawałku i krój je samodzielnie.
Przeczytaj również: Dietetyk ostrzega – tych wędlin lepiej nie kłaść na kanapkę