Dania na Sylwestra: 5 prostych przepisów, które zrobisz w 30 minut
Sylwestra można świętować samotnie lub w gronie najbliższych, ale nie wolno zapomnieć o pysznym jedzeniu, które jak fajerwerki rozświetli tę magiczną noc. Jeśli szukasz przepisów, które zrobisz w mniej niż 30 minut, to trafiłeś idealnie!
Z tego artykułu dowiesz się:
Kabanosy owinięte ciastem francuskim
Ta przekąska będzie świetnie smakować wszystkim.
Potrzebne składniki:
- Ciasto francuskie
- Kabanosy wieprzowe lub drobiowe
- Sezam
- Jajko
Ciasto francuskie pokrój wzdłuż na pół, a następnie w cienkie (ok. 3 cm paski). Kabanosy pokrój na kawałki - dłuższe lub krótsze, w zależności jak chcesz je podać. Każdego kabanosa owiń ciastem francuskim. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Całość piecz w 200 st. C, przez około 10-15 minut.
Jeśli wiesz, że twoi goście preferują kuchnię wegetariańską, to wypróbuj ten przepis z roślinnymi kabanosami.
Do podania przygotuj miseczki z ketchupem.
Wytrawne tarteletki z morską nutą
Ten przepis pięknie prezentuje się na stole. Oprócz wyglądu ma również wiele smaku, dlatego goście chętnie będą po niego sięgać.
Składniki:
- 160 g tuńczyka w sosie własnym
- ½ papryki czerwonej
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 ogórek kiszony
- Sól i pieprz
- 10 korpusów do tarteletek na słono
Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne. Pozostały miąższ pokrój w bardzo drobną kostkę. Podobnie pokrój ogórka. Odcedź tuńczyka z zalewy i rozdrobnij widelcem. W misce wymieszaj tuńczyka, pokrojone warzywa, majonez, jogurt, szczypiorek i dopraw na koniec solą i pieprzem. Korpusy napełniaj pastą. Na wierzchu ułóż ozdobienie np. z małych kawałków papryki i szczypiorku.
Kanapeczki na raz
Kanapeczki zawsze sprawdzają się najlepiej. A w naszej wersji łączą najsmaczniejsze produkty takie jak aromatyczny ser, salami i słodką żurawinę.
Potrzebne będą:
- Bagietka
- Masło
- Salami
- Camembert
- Żurawina w słoiku
- Świeże liście bazylii
Bagietkę pokrój na kromki. Każdą kromkę posmaruj delikatnie masłem. Teraz ułóż cienki plaster sera camembert i złożony na pół plasterek salami. Na wierzchu ułóż odrobinę żurawiny i zepnij całość wykałaczką. Dla ozdoby ułóż na żurawinie listek bazylii.
Deska z rozmaitościami
Ten rodzaj przekąski to świetne rozwiązanie, jeśli nie masz czasu. Wystarczy kupić kilka produktów i fantazyjnie ułożyć je na desce, najlepiej drewnianej, dzięki czemu prezentują się jeszcze piękniej. Nie ma konkretnych wskazówek co do wybranych produktów, ale też im bardziej kolorowe, tym bardziej apetycznie prezentuje się całość.
Potrzebne będą:
- Sery np. mimolette, camembert, cheddar, brie, mozzarella mini.
- Wędliny łagodne i pikantne np. salami, szynka parmeńska, kabanosy, fuet.
- Dodatki wytrawne, np. oliwki, mini korniszony, pomidorki koktajlowe, nadziewane papryczki.
- Dodatki słodkie, np. winogrona, figi, truskawki.
- Inne dodatki, np. orzechy, suszone owoce, krakersy, grissini, miód, ketchup.
Sery pokrój w równe kawałki. Szynki poskładaj np. w trójkąty. Warzywa i owoce umyj, a następnie ułóż między położonymi wcześniej serami i wędlinami. Całość ozdób pozostałymi dodatkami.
Tutaj nie ma konkretnych wskazówek co i jak zrobić, jedynym ograniczeniem jest tylko wyobraźnia.
Pizza w jeszcze lepszym wydaniu
Do tej przekąski możesz samodzielnie przygotować pizzę lub użyć pizzy mrożonej czy też zakupionej w pizzerii.
Jeśli decydujesz się na samodzielne przygotowanie pizzy to koniecznie kup:
- Gotowy spód do pizzy
- Koncentrat pomidorowy
- Oregano, bazylie suszoną, sól
- Tartą mozzarelle
- W zależności od upodobań: salami, pieczarki, papryka, cebula
Spód do ciasta posmaruj koncentratem i oprósz suszonym oregano, bazylią i odrobiną soli. Ułóż wybrane dodatki i posyp mozzarellą. Upiecz według wskazówek na opakowaniu. Pizzę odstaw do wystudzenia.
Do stworzenia koreczków konieczne będą:
- Pomidorki koktajlowe
- Bazylia świeża
- Mozzarella mini
Ostudzoną pizzę pokrój w małe kwadraty – takie, które łatwo będzie zjeść „na raz”. Na każdym kawałku ułóż pomidorka koktajlowego, listek bazylii i ser mozzarella.
Zepnij całość wykałaczką i gotowe!