„Daj im szansę”, bo nieidealne produkty E. Wedel też smakują wyśmienicie!

Wygląd to nie wszystko, dlatego w Fabryce Czekolady E. Wedel można zakupić produkty taniej. Te wyśmienite produkty ze względu na swoje produkcyjne mankamenty nie trafią do regularnej sprzedaży w sklepach, ale dzięki temu w Fabryce dostaniemy je taniej.
Z tego artykułu dowiesz się:
Marnowanie żywności – problem na skale światową
Każdego roku na świecie marnuje się około 1/3 całej wyprodukowanej żywności – to mniej więcej 1,3 miliarda ton jedzenia. Gdyby wyrzuconą żywność potraktować jak kraj, byłaby trzecim największym emitentem gazów cieplarnianych na świecie, zaraz po Chinach i USA.
W Polsce statystyczny mieszkaniec wyrzuca średnio ponad 100 kg jedzenia rocznie. Najczęściej w koszu ląduje pieczywo, owoce, warzywa i produkty mleczne. Co ciekawe, aż 60% zmarnowanej żywności pochodzi z gospodarstw domowych – to nie supermarkety czy restauracje są głównymi winowajcami, tylko nasze własne kuchnie.
Dlaczego tak się dzieje? Powody są prozaiczne: kupujemy za dużo, źle przechowujemy jedzenie, nie umiemy ocenić, czy produkt naprawdę jest zepsuty, czy tylko przeterminowany „na papierze”. Wiele osób nie wie, że napis „najlepiej spożyć przed” to nie to samo co „należy spożyć do”. Ten pierwszy oznacza jedynie gwarancję jakości – po tej dacie produkt może stracić trochę na smaku, ale wciąż być bezpieczny.
Marnowanie jedzenia to nie tylko etyczny problem (bo wciąż miliony ludzi na świecie głodują), ale też gigantyczne marnotrawstwo zasobów: wody, ziemi, pracy i energii. Wyprodukowanie jednego bochenka chleba to zużycie około 650 litrów wody – tyle, co 4 pełne wanny!
Dobra wiadomość? Każdy z nas może coś zmienić. Robiąc zakupy z listą, planując posiłki, zamrażając nadmiar jedzenia i kreatywnie wykorzystując resztki, naprawdę da się uratować sporo jedzenia – i pieniędzy. I można tego dokonać, nawet kupując czekoladę! Jak to możliwe? Koniecznie czytaj dalej.
Fabryka Czekolady E. Wedel mówi „stop!”
Muzeum Fabryka Czekolady E. Wedel mieści się na warszawskim Kamionku i to właśnie tutaj, w sklepie muzealnym od 12 marca br. można zakupić paczki zatytułowane „Daj im szansę”.
W tych paczkach znajdziemy produkty prosto z fabryki, które mają defekty produkcyjne. Mogą być to połamane tabliczki czekolady, praliny o niestandardowym kształcie czy nierówno oblane czekoladą Ptasie Mleczko®. W smaku nie różnią się niczym od standardowych produktów dostępnych na sklepowych półkach. Jednak takie defekty eliminują je z regularnej sprzedaży w sklepach dla wymagających klientów.
Natomiast mówiąc „stop!” marnowaniu żywności, takie wciąż smaczne, ale inaczej wyglądające produkty możemy zakupić podczas zwiedzania muzeum. A oprócz niemarnowania żywności dużą zachętą takiego zakupu jest cena. Za niecałe 15 zł, dokładnie 14,99 zł, możemy zakupić paczkę o gramaturze 400 g, w której znajdziemy jeden rodzaj z wcześniej wspomnianych czekolad, pralin czy Ptasiego Mleczka®, jak również kultowe batony WW. Jednorazowo można zakupić 5 paczek „Daj im szansę” płacąc kartą lub gotówką.
Ochrona środowiska nie tylko przez czekoladę
Oprócz tego, że wpłyniemy na mniejsze straty żywności, to firma E. Wedel pomyślała również o całości paczek, łącznie z ich opakowaniami. Paczki „Daj im szansę” kupimy w papierowych torbach, które powstały w 100% z papieru pochodzącego z dobrze zarządzanych lasów FSC®, a do druku wykorzystano farby wodne. Tym samym opakowanie w całości nadaje się do recyklingu!
Marta Gajowniczek, Kierowniczka Inkubatora Innowacji w firmie Wedel, odpowiedzialna za wdrożenie inicjatywy paczek „Daj im szansę” wspomina, że
„Każdy detal, od koncepcji po realizację, został starannie przemyślany przez nasz zespół ekspertów, którzy nie bali się wyjść poza utarte schematy i szukać niestandardowych rozwiązań. Ich determinacja i kreatywność sprawiły, że udało się połączyć dbałość o smak i jakość z poszanowaniem dla planety. „Daj im szansę” to dowód na to, że odpowiedzialna produkcja i świadome wybory konsumenckie mogą iść w parze z codzienną przyjemnością – bo czekolada daje jeszcze więcej radości, gdy wiemy, że jej zakup nie przyczynia się do dalszej degradacji środowiska, a my podejmujemy krok w stronę lepszej przyszłości”

Less waste w firmie Wedel było od zawsze
Choć koncepcja paczek „Daj im szansę” może wydawać się nowym zaangażowaniem firmy Wedel w ochronę środowiska i niemarnowanie żywności, to okazuje się, że od dawna ta firma podąża za tym sloganem.
Jak wspomina Karolina Kopińska, koordynatorka ESG w firmie Wedel
„Wierzymy, że to smak i jakość są najważniejsze – a wizualne niedoskonałości nie odbierają naszym produktom walorów smakowych. W Polsce każdego roku marnuje się ok. 5 milionów ton żywności. W Wedlu staramy się do minimum ograniczać takie zjawiska i dlatego podejmujemy szereg inicjatyw w duchu less waste. Do tej pory takim niewidocznym dla konsumentów projektem było wykorzystanie skrawków powstałych przy produkcji Torcika Wedlowskiego do przygotowania…batonu „Bajeczny”. „Daj im szansę” to kolejny sposób na zmniejszenie marnotrawstwa i dalszą edukację konsumentów w tym kierunku”
Zachęcamy do odwiedzenia muzeum Fabryka Czekolady E. Wedel mieszczącego się w Warszawie przy alei Emila Wedla 5 i skuszenia się na pyszną paczkę „Daj im szansę”. Oprócz pysznej paczki w muzeum doświadczymy wielu ciekawych przeżyć. Przede wszystkim można poznać fascynującą historię czekolady, od procesu produkcji ziarna do tabliczki, przez ewolucję tych procesów. Ważnym elementem jest oczywiście historia rodziny Wedlów, która stworzyła to niesamowite miejsce. Dostępne są również warsztaty czekoladowe, podczas których samodzielnie można wykonać czekoladowe wyroby.
Źródło:
- https://wedel.prowly.com/387660-nieidealnie-doskonale-zestawy-produktow-daj-im-szanse-do-odkrycia-w-muzeum-fabryka-czekolady-ewedel
- https://fabrykaczekolady.pl/zwiedzanie