Ten typ chleba może wytrzymać cały tydzień i nadal być świeży!

Czy wiesz, że popularne powiedzenie „rośnie jak na drożdżach” może nie być najlepszym komplementem, jeśli chodzi o pieczywo? W czasach mody na zdrowe jedzenie coraz więcej osób wybiera chleb na zakwasie – trwalszy, aromatyczny i korzystny dla zdrowia. Dowiedz się, dlaczego warto postawić na tradycyjne wypieki i co różni drożdże od zakwasu.
Zacznijmy od podstaw - drożdże vs. zakwas
Drożdże piekarskie, a więc te najczęściej używane w naszych kuchniach, dostępne są w postaci sprasowanej kostki lub liofilizowanego proszku (tzw. suche drożdże). Drożdże to gatunek jednokomórkowych grzybów, które najprawdopodobniej odkryto i wyizolowano ze skórek winogron. Już w starożytności zaczęto ich używać w przemyśle browarniczym, piekarniczym, winiarstwie i browarnictwie.
Podczas wytwarzania wypieków ich rolą jest spulchnienie i podniesienie ciasta, np. na chleb lub słodkie wypieki. Bardzo szybko podejmują pracę spulchniającą - pod warunkiem, że mają odpowiednie warunki, takie jak temperatura i obowiązkowy dodatek cukru.
Zakwas chlebowy powstaje poprzez połączenie mąki (najlepiej żytniej) z dodatkiem wody i ewentualnie cukru. W trwającym przynajmniej kilka dni procesie fermentacji powstają bakterie i drożdże, które nadają „wodzie z mąką” buzujący efekt i kwaśny zapach oraz posmak. Taki zakwas również służy temu, aby wypiek urósł.
Chlebku, co z ciebie wyrośnie?
Pieczywo w polskich domach jest od zawsze. Tradycja wypieku sięga dalej niż pamiętają to nasze babcie i prababcie. Na pierwszy rzut oka oba dodatki mają za zadanie spulchniać pieczywo. Jednak mają zasadniczą różnicę - czas. Drożdże działają od razu, natomiast zakwas, aby mógł w ogóle powstać, potrzebuje przynajmniej kilku dni. Jeśli planujemy wykonać pieczywo na zakwasie samodzielnie, to warto sięgnąć również po domowej roboty zakwas.
Pieczywo przygotowane z użyciem drożdży jest nieco bardziej miękkie i delikatniejsze w smaku. Jest też nieco mniej wytrzymałe, ponieważ już po dwóch dniach stanie się znacząco mniej zachęcające do zjedzenia. Kto z nas nie kojarzy rozczarowania ni to twardą, ni to miękką, gumowatą bułką następnego dnia?
Pieczywo na zakwasie utrzymuje świeżość i niezmienną strukturę nawet przez tydzień! O ile przechowywane jest w lnianym woreczku, w chlebaku. W folii znacznie szybciej spleśnieje, a bez okrycia po prostu wyschnie.
Pieczywo na zakwasie przygotowywane jest najczęściej z mąki żytniej, co od razu i bezapelacyjnie daje mu tytuł najzdrowszego pieczywa. Zawiera bardzo dużo błonnika, co ma kluczowe znaczenie dla pracy układu pokarmowego. Mąka żytnia ma więcej wartości odżywczych niż mąka pszenna, z użyciem której powstają drożdżowe wypieki.
Chyba jednak nie komplement
Odpowiadając więc na pytanie z tytułu - w przypadku małych bąbelków określenie „rośnie jak na drożdżach” nie jest komplementem nietrafionym. Jednak po lekturze tego artykuły proponuję zmienić je na „rośnie jak na zakwasie", czyli jest zdrowe, silne i wytrzymałe!