Pijesz ten sok? Zmienia ciało szybciej, niż się spodziewasz – i to bez żadnych suplementów

Nie każdy przepada za cierpkim smakiem aronii. Nie można jednak odmówić im imponujących właściwości zdrowotnych. Rzadko jemy świeże owoce aronii, ale już sporo osób przygotowuje z tych małych owoców domowe przetwory. Jeśli na twojej działce rośnie aronia, masz dostęp do jednego z najcenniejszych owoców, jakie oferuje natura. Sprawdź, co zrobić, aby móc korzystać z ich dobroczynnego działania przez cały rok.
- W jaki sposób sok z aronii wspiera zdrowie?
- Sok z aronii bez cukru – ten trik go odmieni!
- Jak jeszcze można wykorzystać owoce aronii?
W jaki sposób sok z aronii wspiera zdrowie?
Aronia zawiera antocyjany oraz cenne związki bioaktywne, m.in. kwas chlorogenowy, kwercetynę i kwas ursolowy. Dzięki temu owoce aronii mają olbrzymi potencjał w profilaktyce i terapii wielu chorób. Mają zdolność do łagodzenia stanu zapalnego organizmu, a dzięki czemu można spożywać je np. w okresie obniżonej odporności organizmu.
Dlaczego aronia skutecznie wspiera zdrowie?
- W 100 gramach owoców znajduje się około 21 mg witaminy C, która wspiera układ immunologiczny.
- Aronia dostarcza do organizmu witaminę K wspomagającą krzepliwość krwi i wzmacniającą kości.
- W owocach aronii znajdują się witaminy z grupy B, dzięki którym poprawić można funkcjonowanie układu nerwowego i zadbać o utrzymanie prawidłowego poziomu energii w ciągu dnia.
Nie musisz jednak czekać, aż dopadną cię nieprzyjemne dolegliwości zdrowotne, aby sięgnąć po aronię. Regularne spożywanie soku z aronii może pozytywnie wpłynąć na odporność – nie tylko w sezonie przeziębień.
Sok z aronii bez cukru – ten trik go odmieni!
Domowe soki z aronii dawniej przesadnie dosładzano. Dziś coraz więcej osób unika dodawania cukru, szukając zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych przetworów. Aby złagodzić charakterystyczną gorycz owoców, spróbuj zamrozić je np. na dwie doby. Dzięki temu prostemu zabiegowi wydobędziesz z nich więcej soku i jednocześnie poprawisz smak.
Po rozmrożeniu opłucz owoce, a następnie je osusz i zblenduj. Uzyskany mus przetrzyj przez gazę lub sitko, aby skutecznie oddzielić skórki i pestki. Do tak przygotowanego soku możesz dodać np. odrobinę cytryny, dzięki czemu wzbogacisz jego smak i wydłużysz trwałość.
Chcesz cieszyć się sokiem również zimą? W takim razie najlepiej będzie go zapasteryzować. Proces wymaga użycia garnka z wodą lub piekarnika. Butelki najpierw napełnij zimnym sokiem i włóż je do letniej wody, stopniowo ją podgrzewając. Po zagotowaniu wystarczy potrzymać butelki z sokiem we wrzątku przez ok. 25 minut.

Jak jeszcze można wykorzystać owoce aronii?
Aronia świetnie sprawdza się nie tylko w klasycznym soku czy konfiturze, ale również w bardziej nieoczywistych przepisach kulinarnych.
- Możesz z niej przygotować wytrawną marynatę do mięs. Wystarczy zmiksować owoce aronii z octem jabłkowym, czosnkiem i odrobiną tymianku. W ten prosty sposób stworzysz lekko kwaśną marynatę, która idealnie współgra z dziczyzną lub pieczoną wołowiną.
- Aronia doskonale nadaje się do wypieków. Możesz dodać ją np. do ciasta ucieranego lub muffinek, aby wzbogacić wypieki o naturalny kolor i wartości odżywcze.
- Świetnym pomysłem jest dodanie aronii do domowych granoli. Wystarczy, że ususzysz owoce w niskiej temperaturze i dodasz je do mieszanki z m.in. orzechami i płatkami owsianymi.
Coraz więcej osób przygotowuje z aronii również… octy owocowe. Mogą bowiem pełnić funkcję zdrowego toniku na lepsze trawienie. Jak widzisz, warto sięgnąć po te niepozorne owoce nie tylko z myślą o przetworach. Możesz uczynić z nich nietuzinkowy składnik codziennej diety.
Sprawdź też: Co ciekawego możesz zrobić z aronii?