Opublikowano: 09.10.2024 r., 9:03
|
Autor:
Ewa Cierpiał
Kuchnia wegańska opiera się na produktach wyłącznie roślinnych. Nie uświadczymy w niej jajek, nabiału, miodu czy ryb. Jednak za smakiem morza tęskni wielu wegan, stąd też wyszukane eksperymenty kulinarne, które mają po części oddać morską nutę. Jednym z takich przepisów jest właśnie łosoś z arbuza, który wzbudził poruszenie nawet wśród polityków. Jednak co zaskakujące nie jest żadna nowość. Sprawdź, o co cała burza w szklance wody.
Katarzyna Sienkiewicz wraz ze swoim bratem Jackiem tworzą zespół Kwiat Jabłoni. Od 2018 roku wydali 4 płyty, a ich utwory nie raz otrzymywały wiele nagród. Zespół ma wielu fanów, jednak ostatni wywiad pani Kasi wzbudził ogrom kontrowersji, które można podsumować jako burza w szklance wody.
Cały ambaras związany jest z zaprezentowanym na antenie Radia Zet, podczas programu „To się nagrywa” przepisem na wegańskiego łososia, który powstaje z użyciem arbuza. Zaprezentowany przez Katarzynę Sienkiewicz pomysł na posiłek nie jest jednak niczym nowym i od dłuższego czasu w Internecie znaleźć można przepisy na dania à la ryba.
Choć wiele osób uważa, że 90% arbuza stanowi woda i prawdopodobnie nic z niego nie zostanie po upieczeniu, to jednak nic bardziej mylnego. Okazuje się, że po odparowaniu wody z arbuza zostaje struktura, która konsystencją i kolorem przypomina właśnie surowego łososia.
Jeśli chcesz sprawdzić, czy faktycznie arbuz w takiej formie będzie smakował jak łosoś, to koniecznie wypróbuj ten przepis:
- 600 g arbuza, bez pestek i bez skóry
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 70 ml sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 4 łyżki oleju z winogorn
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 5 łyżek płatków nori
- Po 1 łyżce białego i czarnego sezamu
Sposób wykonania:
Arbuza pokrój w plastry, a następnie w prostokąty 7 × 5 cm. Wszystkie składniki bez arbuza i sezamów dokładnie wymieszaj w miseczce. Arbuza umieść w marynacie, tak by dokładnie obtoczyła każdy kawałek. Odstaw na 3-6 godzin do lodówki. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kawałki arbuza i piecz przez 40-45 minut. Ostudzone kawałki obtaczaj w sezamie przed podaniem.
Dieta wegańska dopuszcza tylko produkty roślinne. Większość osób decydujących się na niespożywanie jajek, mięsa, nabiału, ryb czy miodu motywuje swoją decyzję troską o los zwierząt i środowisko. Jak wskazuje profesor Joseph Poore z Uniwersytetu Oksfordzkiego, stosowanie diety wegańskiej jeszcze bardziej może zmniejszyć nasz wpływ na środowisko niż korzystanie z elektrycznych aut czy rezygnowanie z podróży samolotem.
Częstym niezrozumieniem wśród wszystkożerców jest fakt, że wiele wegańskich dań spotkać można pod typowo mięsnymi nazwami np. sojowe parówki, wegański boczek, roślinny cheddar. Ten zabieg służy przede wszystkim temu, aby zachęcić większą liczbę konsumentów do przynajmniej spróbowania roślinnych produktów. Dlatego też stwierdzenie o wegańskim łososiu z arbuza tak mocno spolaryzowało społeczeństwo. Jednak powinno jedynie wzbudzać ciekawość i zachęcać do częstszego eksperymentowania w kuchni. W końcu nie od dziś wiadomo, że odpowiednia mieszanka i ilość przypraw może nie do poznania zmienić smak i zapach nawet najbardziej znanego produktu.
Odpowiednio zbilansowana dieta wegańska dostarczy wszystkich niezbędnych składników dla zdrowia, jednak jeśli chcesz na nią przejść, warto skonsultować się z dietetykiem, który specjalizuje się w tego typu żywieniu.