Boli cię brzuch po spożyciu mleka? Jest ratunek
Picie mleka od dawna uważa się za istotny element diety. Jednak dla wielu osób zaledwie kilka łyków mleka może stać się źródłem problemów. Nietolerancja laktozy czy alergie na białko mleka krowiego zmuszają ludzi do szukania alternatyw. Na szczęście na rynku jest dostępnych wiele opcji, dzięki którym nie trzeba całkowicie rezygnować z picia mleka.
Z tego artykułu dowiesz się:
Co dla osób z nietolerancją laktozy?
Nietolerancja laktozy jest wynikiem niedoboru enzymu laktazy, który odpowiedzialny jest za trawienie cukru mlekowego – laktozy. Ludzie cierpiący na nietolerancję laktozy najczęściej zmagają się z objawami, takimi jak:
- bóle brzucha,
- wzdęcia,
- biegunki,
- mdłości,
- nadmierne wydzielanie gazów.
Szacuje się, że w naszym kraju nietolerancję laktozy ma nawet co trzeci Polak. W przypadku alergii na białka mleka krowiego sytuacja jest już bardziej skomplikowana – wymaga bowiem całkowitej eliminacji tego produktu z diety. Na szczęście, istnieją różnorodne potrawy, które można jeść przy nietolerancji laktozy.
Co jednak z mlekiem? Czy da się je zastąpić? Jasne, że tak. Wystarczy kupić mleko bez laktozy – ich wybór w sklepach jest dziś kosmiczny. To nic innego jak mleko krowie, z którego usunięto laktozę lub rozłożona została ona na glukozę i galaktozę. Mleko bez laktozy smakuje niemal identycznie jak zwykłe. Świetnie nadaje się więc zarówno do kawy lub kakao, jak i spożywania saute. Mleko bez laktozy jest też łatwiej przyswajalne przez organizm.
Roślinne alternatywy mleka – jakie wybrać?
Coraz większą popularność zyskują napoje roślinne, nazywane tzw. mlekami roślinnymi. Często są w stanie doskonale zastąpić tradycyjne mleko. Napoje roślinne są naturalnie pozbawione laktozy. Poza tym wiele z nich producenci wzbogacają m.in. witaminą D i B12, a także wapniem.
Oto najczęściej pojawiające się na półkach sklepowych mleka roślinne:
- Mleko sojowe – bogate w białko i izoflawony, które mają właściwości antyoksydacyjne. Mleko sojowe doskonale komponuje się z kawą.
- Mleko migdałowe – zawiera dużo witamin (m.in. E i B2) oraz zdrowe tłuszcze. Świetnie pasuje do koktajli i deserów.
- Mleko owsiane – jest pełne witamin i wapnia, dzięki czemu polecane m.in. dzieciom. Świetnie się pieni, dlatego kawa w towarzystwie tego mleka smakuje wybornie.
- Mleko ryżowe – nie ma glutenu lub soi, więc jest znakomite dla alergików.
- Mleko kokosowe – kremowe i intensywne w smaku. Wspaniale pasuje do smoothie, deserów i dań kuchni azjatyckiej. Zawiera mniej białka, ale za to więcej zdrowych tłuszczów.
Sprawdź także: Jak samodzielnie zrobić mleczko kokosowe?
Mleko bez laktozy – pić czy nie?
Mleko bez laktozy, w przeciwieństwie do tradycyjnego, nie powoduje problemów trawiennych. Warto jednak pamiętać o tym, że mleko bez laktozy, choć podobne do zwykłego pod względem wartości odżywczych, zawiera wyższy poziom cukrów prostych. Należy też uważać na sztuczne dodatki w mleku bez laktozy (np. konserwanty i aromaty).
Osoby, które nie mają nietolerancji, nie muszą spożywać mleka bez laktozy. Dla osób zdrowych nieprzetworzone mleko stanowi cenniejsze źródło m.in. białka i wapnia. Na mleko bez laktozy powinny też uważać osoby z cukrzycą. W porównaniu z tradycyjnym mlekiem ma ono bowiem wyższy indeks glikemiczny. Wynika to z obecności glukozy, która szybciej podnosi poziom cukru we krwi.
Podsumowując, mleko roślinne to świetne rozwiązanie dla osób z nietolerancją laktozy. Osoby zdrowe i z cukrzycą powinny jednak zastanowić się nad tym, czy wprowadzenie w jadłospis mleka bez laktozy w ogóle będzie mieć sens. Jeśli masz wątpliwości, jaką podjąć decyzję, skonsultuj się z dietetykiem.