Opublikowano: 15.10.2024 r., 16:56
|
Autor:
Ewa Cierpiał
Smaczne ziemniaki to klucz do udanego posiłku. Dużo zależy od gatunku ziemniaków, jakie wybierzemy. Jednak jest sposób, aby mieć pewność, czy ziemniaki będą nie za suche, a tym samym bardziej smaczne.
Gotowanie ziemniaków zawiera kilka obowiązkowych elementów. Przede wszystkim należy je dokładnie oczyścić z resztek ziemi. Wystarczy do tego tylko dokładne wyszorowanie pod wodą. Jeśli mamy ziemniaki starsze, warto je również dokładnie obrać ze skóry, która może być źródłem solaniny – składnika, który może spowodować poważne zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Tak oczyszczone ziemniaki należy umieścić w garnku z wodą i odrobiną soli. Co jednak zrobić, aby ziemniaki na pewno nie wyszły suche? Można dodać podczas gotowania podsmażoną na oleju cebulę.
Ten prosty zabieg spowoduje, że ziemniaki będą bardziej jędrne i smakowite.
Ziemniaki zna każdy. Szczególnie w polskiej kuchni mają one bardzo mocno zakorzenione miejsce. Te niepozorne elementy korzenia pojawiły się na terenach Europy w 1567 roku wraz z hiszpańskimi żeglarzami wracającymi po podboju kraju Inków.
Na początku ziemniaki miały raczej złą sławę- uznawano, że przyczyniają się do powstania trądu. W XIX wieku zyskały już taką popularność, że stały się podstawą żywienia prawie całego kontynentu europejskiego. Niektórzy badacze uważają nawet, że dzięki ziemniakom wzrosła znacząco populacja Europy.
Wzrost uprawy ziemniaka miał jednak swoją ciemną stronę. Ze względu na to, że były one mało różnorodne genetycznie to były również mniej odporne na choroby. To przyczyniło się do zniszczenia 90% zbiorów ziemniaków i wielkiego głodu w Irlandii, a tym samym zmniejszenia populacji tego kraju przez śmierć i emigrację mieszkańców. Obecnie istnieje wiele odmian, a tym samym odporność tego warzywa jest znacznie większa.
Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).
Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni. Typ C, czyli typ mączysty szczególnie polecany jest do wyrabiania dań w stylu kopytka czy kluski śląskie.