Najdziwniejsze sposoby picia herbaty. Skrzywisz się na samą myśl

Herbata jest bezapelacyjnie jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Czy wiesz, że możesz pić ją na różne sposoby – nie tylko z miodem, cytryną czy imbirem? Sprawdź pięć nietypowych metod picia herbaty, które naprawdę mogą ci się spodobać.
Z tego artykułu dowiesz się:
Tybetańska herbata z masłem i solą
Tę herbatę podaje się w Tybecie niemal każdego dnia. Herbata zawiera masło z mleka, jaka (podrodzina bawołów) i sól. Mleko to jest bardzo pożywne, ponieważ karmione są nim młode jaki. W Polsce nie mamy do niego dostępu, ale można spróbować przyrządzić herbatę z mlekiem kozim. Niektórzy preferują tłustszą wersję, zbliżoną do tybetańskiej. Wybierają więc śmietanę albo zwykłe masło.
Tybetańska herbata znakomicie rozgrzewa, dostarcza ważnych składników do organizmu (m.in. witaminy i minerały), a także pozytywnie wpływa na pracę mózgu czy układu sercowo-naczyniowego. Dzięki niej łatwiej o zachowanie wewnętrznej równowagi organizmu.
Przeczytaj także: Napar długowieczności – te liście każdy ma w domu
Indyjska herbata z mlekiem kokosowym i przyprawami
To nic innego jak słynna masala chai – najpopularniejsza indyjska herbata o ostrym, aromatycznym smaku. Jest pikantna dzięki specjalnej mieszance przypraw – cynamonu, imbiru, kardamonu czy goździków. Oprócz nich bazuje na składnikach, takich jak czarna herbata, mleko kokosowe i dowolny dodatek słodzący (np. cukier biały, melasa lub miód).
Indyjska herbata, dzięki gęstej konsystencji oraz intensywnemu korzennemu smakowi, działa rozgrzewająco. Ma właściwości rozluźniające – dodaje energii i poprawia nastrój. Wspiera też pracę żołądka i wątroby. Pij ją w chłodne dni, aby wzmocnić swoją odporność.
Bubble tea prosto z Tajwanu
Bubble tea przyrządzana jest na bazie herbaty, mleka (opcjonalnie), syropów owocowych i charakterystycznych kulek tapioki lub galaretek. Można serwować ją zarówno na zimno, jak i na ciepło. Podstawą buble tea jest herbata czarna lub zielona.
Tapioka, czyli perły z korzenia manioku, nadaje napojowi unikalną teksturę i delikatnie słodki smak. Bubble tea jest bogata w węglowodany i cukry. Dodaje dużo energii, jednak zawiera jeszcze więcej… kalorii. W związku z tym należy zachować umiar w jej spożywaniu.
Herbata z kwiatów lawendy
To aromatyczny napar, który powstaje z suszonych kwiatów lawendy w połączeniu z czarną, zieloną lub białą herbatą. Można go pić również jako czysty napar lawendowy. Lawenda nadaje herbacie intensywny, kwiatowy zapach i lekko słodkawy smak.
Herbata z kwiatów lawendy wykazuje właściwości relaksujące. Pomaga redukować stres, wspiera spokojny sen i działa łagodząco na układ trawienny. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy skutecznie podnosi odporność i działa przeciwzapalnie.

Herbata z octem jabłkowym
Herbata stanowi połączenie ciepłej wody lub herbaty (najczęściej zielonej, czarnej lub ziołowej) z octem jabłkowym. Dodaje się do niej miód lub cytrynę. Herbata ma nieco kwaśny, ale orzeźwiający smak.
Ocet jabłkowy wspomaga trawienie, a także reguluje poziom cukru we krwi i działa detoksykująco. Herbata z octem jabłkowym dostarcza do organizmu cennych antyoksydantów, natomiast cytryna – głównie dzięki witaminie C – wzmacnia odporność. Najlepiej pić ją rano lub tuż przed posiłkiem.