Zimowe napoje z twistem: grzane wino, gorąca czekolada i koktajle wigilijne
Na wigilijny wieczór nie musisz podawać dorosłym tylko kompotu z suszu. Te drinki i gorące napoje z dodatkiem alkoholu świetnie wpasują się w świąteczny klimat. Koniecznie przekonaj się, jak łatwo przygotujesz domowe grzane wino, gorącą czekoladę z rumem, żurawinowe mojito czy eggnog — klasyk amerykańskich świąt.
Z tego artykułu dowiesz się:
Gorąca czekolada z rumem
Rum to alkohol wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej. Jego mocny aromat i wyrazisty smak idealnie pasuje do czekolady. Taka w wersji na gorącą dobrze rozgrzeje i będzie dobrym towarzystwem do świątecznego seansu filmowego.
Potrzebne składniki:
- 750 ml mleka
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 tabliczki czekolady (najlepiej gorzkiej)
- 2 łyżki cukru pudru
- Łyżeczka cukru waniliowego
- Przyprawy: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa – konkretna szczypta
- Rum, ewentualnie wiśniówka – ilość według upodobań
Do małego garnka (o pojemności min. 1,5 l) wlej mleko i śmietankę. Dodaj przyprawy i całość dobrze podgrzej, ale nie doprowadź do wrzenia. W międzyczasie posiekaj czekolady na małe kawałki (dzięki temu lepiej się rozpuści). Dodaj czekoladę i mieszaj, delikatnie podgrzewając, aż się rozpuści i nie będzie widocznych grudek.
Przygotuj ulubione świąteczne kubki, do każdego (dla dorosłych) wlej odrobinę alkoholu i zalej gorącą czekoladą. Wymieszaj i podawaj.
Mojito nie tylko latem
Ten drink na bazie rumu ma swoje szczególne miejsce w okresie letnim. Jednak z końcem lata nie musisz się żegnać z tym odświeżającym smakiem. Wystarczy, że dodasz mu nieco odświętnego klimatu w postaci żurawiny. Zobacz, jak łatwo zrobisz ten drink!
Składniki na 1 porcję:
- 60 ml rumu
- ½ limonki
- Listki świeżej
- 8 kostek lodu
- Woda gazowana
- 2 łyżeczki konfitury żurawinowej
Przygotuj sobie dużą szklankę. Limonkę pokrój w mniejsze kawałki i umieść w szklance. Rozgnieć z pomocą specjalnego muddlera do drinków lub np. mocno dociskając łyżką. Listki mięty umieść na jednej dłoni, a drugą klaśnij w nie – dzięki temu wydobędziesz aromat z mięty, dodaj do szklanki z limonkami. Wlej rum i dodaj konfiturę. Uzupełnij szklankę lodem (najlepiej kruszonym) i chwilę mieszaj. Teraz dodaj wodę gazowaną. Całość możesz przyozdobić świeżymi owocami żurawiny i krótkimi gałązkami rozmarynu nadając jeszcze bardziej świątecznego klimatu.
Likier jajeczny w amerykańskim wydaniu
Eggnog, czyli likier jajeczny jest nieodłącznym elementem Świąt w wielu domach. To połączenie kremowości jajek, śmietanki z cukrem i alkoholem idealnie nadaje się do spokojnego sączenia podczas długich świątecznych rozmów. Jego przygotowanie chwilę trwa, ale podany ze świątecznym ozdobieniem cudownie uświetni spotkanie w gronie najbliższych.
Potrzebujesz:
- 6 dużych jaj
- 250 g cukru
- 0,5 l mleka lub napoju migdałowego
- 250 ml śmietanki kremowej (30%)
- 350 ml rumu lub whisky
- Cała gałka muszkatołowa
- Ekstrakt z wanilii
- Do dekoracji: laska cynamonu
Jajka przed użyciem umyj po bieżącą wodą i przelej wrzątkiem. Oddziel białka od żółtek. Białka schowaj w lodówce. Żółtka z cukrem ubij na kogel-mogel. Do jasnej, kremowej masy dodawaj powoli śmietankę, mleko, alkohol, ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego i ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej. Mieszaj, aż całość dobrze się połączy. Przykryj miskę i schowaj do lodówki przynajmniej na godzinę. Przed samym podaniem ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do wcześniej przygotowanej masy. Przelej drinka do szklanek i ozdób laską cynamonu lub gwiazdkami anyżu układając je delikatnie na wierzchu wytworzonej pianki.
Prawdziwie klasyczne grzane wino
Ten trunek w okresie jesienno-zimowym spotkasz w sumie wszędzie. Na jarmarkach, w restauracjach czy na stokach narciarskich. Aromatyczny, rozgrzewający i pełen smaku możesz kupić gotowy lub wykonać samodzielnie. W wersji z Thermomixa smakuje absolutnie niesamowicie, ale i bez tego sprzętu wykonasz go bez trudu.
Potrzebna składniki:
- 100 g cukru
- 200 ml wody
- 20 ml soku z cytryny
- ½ łyżeczki cynamonu mielonego
- 13 goździków
- 750 ml czerwonego wytrawnego wina
Wodę zagotuj z cukrem, sokiem z cytryny i przyprawami. Gotuj, aż cukier się rozpuści. Dodaj wino i wolno podgrzewaj, aż osiągnie maksymalnie 80 st. C (w tym miejscu przyda się termometr do żywności). Do wysokich grubych szklanek lub ceramicznych włóż po kawałku laski cynamonu i cząstki pomarańczy ze wbitymi goździkami. Podgrzane wino przelewaj do szklanek z użyciem sitka. Od razu podawaj.
Źródła:
- https://beszamel.se.pl/porady/jak-zrobic/goraca-czekolada-z-chili-malinami-lub-alkoholem-przepisy-na-goraca-czekolade-aa-gEsE-diMt-uAyR.html
- https://drinkmixer.pl/przepis-na-drinka/mojito-zurawinowe/
- https://drinkmixer.pl/przepis-na-drinka/eggnog/